1. The simultaneous processing of information on many parallel tracks is most closely associated with:


a. REM rebound.


b. sleep apnea.


c. narcolepsy.


d. unconscious mental activity.


e. night terrors



2. Staying up especially late on weekends is most likely to have an influence on:


a. narcolepsy.


b. sleep apnea.


c. the circadian rhythm.


d. seasonal affective disorder.

e. REM sleep



3. Sleepwalking is most likely to be associated with sleep.


a. Stage 2


b. Stage 3


c. Stage 4


d. REM


e. athletic people



4. The greatest proportion of our sleep time is sleep.


a. Stage 1


b. Stage 2


c. Stage 4


d. REM

e. night terrors



5. A recurring sleep stage during which most vivid dreams commonly occur is known as sleep.


a. Stage 2


b. Stage 3


c. Stage 4


d. REM


e. hypnosis


6. Which of the following sleep disorders is most strongly associated with obesity?


a. narcolepsy


b. insomnia


c. night terrors


d. sleep apnea

e. sleep walking



7. The distinction between manifest content and latent content is central to theory of dreams.


a. the activation-synthesis


b. the memory consolidation


c. Freud's wish-fulfillment


d. Hilgard's dissociation

e. unconscious mind



8. Research most clearly disputes claims of:


a. REM rebound.


b. age regression.


c. circadian rhythms.


d. hypnagogic sensations.

e. dream psychic powers



9. Court systems frequently ban testimony from witnesses who have been hypnotized because the procedure often encourages:


a. parallel processing.


b. hallucinations.


c. narcolepsy.


d. false memories.


e. sleep apnea


10. Dissociation has been used as an explanation for:


a. narcolepsy.


b. paradoxical sleep.


c. hypnotic pain relief.


d. the near-death experience.

e. sleep apnea



11. The social influence theory of hypnosis receives support from evidence that:


a. behaviors produced through hypnotic procedures can also be produced without them.


b. hypnotized subjects have a hidden observer.


c. easily hypnotized individuals have difficulty focusing attention on their own thoughts and feelings.


d. very few people are at all responsive to hypnotic suggestions.


e. dreams influence life


12. Neuroadaptation most clearly contributes to:


a. narcolepsy.


b. drug tolerance.


c. animal magnetism.


d. hypnagogic sensations.


e. hypnosis



13. Research on addictive drugs most clearly indicates that:


a. the medical use of morphine to control pain typically leads to addiction.


b. most of America's ex-smokers were able to kick the habit on their own.


c. addictions to narcotic drugs can't be overcome without professional treatment programs.


d. relationship dependencies have the same addictive characteristics as drug dependencies.

e.hypnosis can be used to cure al addictions



14. Alcohol consumption disrupts the processing of recent experiences into long-term memory by:


a. decreasing REM sleep.


b. increasing anxiety.


c. decreasing sleep apnea.


d. increasing self-consciousness.


e. causing narcolepsy



15. The experience of vivid geometric images and dreamlike scenes is most likely to be triggered by:


a. LSD.


b. heroin.


c. Nembutal.


d. amphetamines.


e. hypnosis



16. A car driver's ability to navigate a familiar route while carrying on an animated conversation with passengers best illustrates the importance of:


a. dualism.


b. REM rebound.


c. biological rhythms.


d. parallel processing.


e. stage 3 sleep




17. The five-stage sleep cycle provides an example of:


a. sleep apnea.


b. dissociation.


c. serial processing.


d. biological rhythms.


e.narcolepsy



18. Bright light inhibits our feelings of sleepiness by influencing the production of:


a. melatonin.


b. dopamine.


c. MDMA.


d. THC.

e.
LSD




19. People who claim to have been abducted by space aliens-often shortly after going to bed-commonly recall being floated off their beds. It is most likely that they have incorporated into their memories.


a. sleep spindles


b. narcolepsy


c. hypnagogic sensations


d. sleep apnea


e. sleep walking




20. The large, slow brain waves associated with Stage 4 sleep are called:


a. sleep spindles.


b. delta waves.


c. alpha waves.


d. REMs.

e. k complex




21. Chronic sleep deprivation is most likely to contribute to:


a. weight loss.


b. increased creativity.


c. suppression of the immune system.


d. decreased blood pressure.

e. loss of brain cells




22. Those who complain of insomnia typically _ how long it actually takes them to fall asleep and _how long they actually slept.


a. underestimate; overestimate


b. overestimate; underestimate


c. underestimate; underestimate


d. overestimate; overestimate


e. are completely accurate




23. Narcolepsy is associated with a relative absence of a hypothalamic neural center that produces:


a. adenosine.


b. hypocretin.


c. melatonin.


d. THC.

e. LSD


24. The activation-synthesis theory provides a physiological explanation for:


a. dreaming.


b. sleep apnea.


c. narcolepsy.


d. hypnosis.


e. k complex



25. Anton Mesmer's so-called "animal magnetism" best illustrated the dynamics of:


a. biological rhythms.


b. REM rebound.


c. hypnosis.


d. narcolepsy.

e. sleep apnea


26. In an experiment, hypnotized subjects are told to scratch their ear if they hear the word "psychology" mentioned later. The fact that they do so only if they think the experiment is still under way most clearly supports the theory that hypnosis involves:


a. dissociation.


b. neuroadaptation.


c. role playing.


d. hypnagogic sensations.


e neurotransmitters



27. The experience of physical pain following discontinued use of a psychoactive drug best illustrates:


a. narcolepsy.


b. withdrawal.


c. REM rebound.


d. dissociation.


e. sleepwalking




28. Which of the following psychoactive drugs produces the quickest and most powerful rush of euphoria?


a. alcohol


b. marijuana


c. cocaine


d. barbiturates


e. acid


29. Dr. Brooks seeks to account for the substance abuse of her therapy clients in terms of their abusive home environments, their limited sense of life purpose, and their deficient dopamine reward circuits. Dr. Brooks is most clearly using a(n) approach to understanding addictive behaviors.


a. suprachiasmatic


b. biopsychosocial


c. parallel processing


d. activation-synthesis


e. neurotrasmitters




30. Hallucinations similar to those that accompany the near-death experience can be produced by:


a. oxygen deprivation.


b. dehydration.


c. narcolepsy.


d. sleep apnea.


e. sleep walking






Quiz Answers:
1.d
2.c
3.c
4.b
5.d
6.d
7.c
8.b
9.d
10.c
11.a
12.b
13.b
14.a
15.a
16.d
17.d
18.a
19.c
20.b
21.c
22.b
23.b
24.a
25.c
26.c
27.b
28.c
29.b
30.a